Læring og frivillighed går hånd i hånd

Der er masser af muligheder for både netværk og udvikling i organisationen JCI. Jo mere du selv lægger i det, jo mere får du ud af det.

Af Karen Würtz, Development Director 2104, JCI Danmark

 

Denne artikel er bragt i foreningen Help2help’s online frivillighedsmagasin (side 10-11):

 julehjælp

Man kan sammenligne Junior Chamber International (JCI) med mange andre organisationer – men der er ingen, der helt ligner. For selv om JCI så afgjort minder om andre organisationer, er den alligevel helt sin egen.

Hmm… men hvad er det så for noget?
Uanset om du stiller det spørgsmål i Horsens, Holland eller Hong Kong, så er svaret det samme. JCI er et globalt netværk af handlekraftige unge, der bruger sin fritid på at skabe positive forandringer for sig selv og for det omkringliggende samfund. Sagt på en anden måde arbejder vi med os selv og udvikler os, imens vi laver projekter med f.eks. erhvervslivet, andre organisationer eller det omkringliggende samfund.

Hvordan skaber JCI’ere en positiv forandring?
Det gør vi bl.a. gennem vores projekter. Vi foretrækker, at vores projekter tager udgangspunkt i en konkret problemstilling, hvor vi kan gøre en forskel. Når vi siger, at vi skaber positive forandringer, mener vi, at vi ønsker at vores projekter ikke blot gør en forskel her og nu, men også at de skaber en vedvarende forandring. Vi er ikke en velgørenhedsorganisation, for vores fokus er bredere end velgørenhed. Resultatet af vores projekter kan være af velgørende karakter, men fokus for os er at skabe positive forandringer, imens vi selv lærer og udvikler os. Eksempler på projekter udviklet af JCI’ere er: Randers Regnskov, kåring af ”Årets Unge Erhvervsleder”, ”MentorMatchMentee” (JCI-medlemmer har et mentorforløb med en erhvervsleder), ”Ferie for alle børn” (svagt bemidlede børn får mulighed for at komme på ferie) osv.

Okay, hvordan udvikler I så jer selv?
Udover den læring, der ligger i selve projektarbejdet, så udbyder JCI en masse forskelle kurser og træninger, der klæder medlemmerne bedre på til de udfordringer, de møder både i organisationen og i deres professionelle virke; her er bl.a. fokus på persontyper, ledelse og personlig udvikling.
Der afholdes årligt kongresser og akademier i både ind- og udland, hvor der er fuld tryk på undervisningen. Derudover har vi en lang række poster på alle niveauer – og i hele organisation kan man kun bestride den samme post for et år ad gangen. Så alle har mulighed for at prøve kræfter med lige præcis det, de synes er spændende. Og så er der selvfølgelig al den gode sparring, man kan hive ud af netværket.

Hvad mener du med netværket?
Som JCI’er er du en del af både et lokalt, et regionalt, et nationalt og et internationalt netværk af mennesker, der bestrider alle typer af erhverv. Og det netværk står altid parat med al den hjælp og alle de gode input, man skal bruge både i organisationen, professionelt og privat. JCI har 100 års jubilæum i 2015, og på verdensplan er der ca. 175.000 medlemmer fordelt på over 100 lande. I Danmark var Poul Schlüter bl.a. med til at starte JCI op til bage i 1957. I dag har vi 46 lokale afdelinger fordel over hele landet.
Hvor meget forventes der af JCIs medlemmer?
Som I alle andre sammenhænge her i tilværelsen, så får man mere igen, jo mere man selv giver. Det kræver selvfølgelig, at de andre medlemmer også giver. Der er ingen formelle krav til, hvor meget tid man selv skal bidrage med. Nogle bruger et par timer om måneden, mens andre bruger al deres fritid på JCI – og begge dele er accepteret. Men fælles for alle er, at man er medlem af JCI for at udvikle sig, og det gør man først, når man også giver noget af sig selv.

Super – hvor melder man sig ind henne?
Det kan du gøre på vores officielle hjemmeside www.jci.dk, hvor du kan finde den lokale afdeling, der er nærmest dig og kontakte dem direkte. Eller du kan kontakte JCI via den generelle kontaktformular på hjemmesiden. Og inden du får set dig om, er du medlem af det fedeste netværk for unge, aktive mennesker mellem 18 – 40 år.

JCIs mission

Tags: , , , ,

JCI Danmark

JCI Danmark